preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića Zagreb

Polazak u školu

Kako pripremiti dijete za prvi razred

 

 

Priprema za školu nije ništa drugačije od onog što činimo pripremajući dijete za život. Kakav će biti ishod susreta sa školom i snalaženja u njoj, mnogo će više biti rezultat i logični slijed razvoja i odgoja koji su prethodili, nego nekih specifičnih priprema.

Najbolja priprema za školu je zapravo- igra. Igra u kojoj će se dijete potaknuti na korištenje svih osjetila kako bi što bolje upoznalo svoju okolinu.

Dobro je i važno potaknuti interes za čitanje i pisanje tj. razviti predčitačke (svijest o postojanju pisanih materijala, pobuđen interes za korištenje onog što je napisano- čitanje natpisa, tv-programa, sposobnost razlikovanja glasova, slaganje riječi od nekoliko glasova i sl.)  i predpisačke vještine (bojanje, rezanje papira, izrada ukrasa od papira, sastavljanje sitnih igračaka i sl.).

Dobro je da dijete ima razvijene kulturne (pozdravljanje, upućivanje zamolbe, zahvale, ponašanje kod jela i sl.), higijenske (pranje ruku prije jela, obavljanje nužde, samostalno oblačenje i obuvanje) te radne navike (određena kućna zaduženja, dovršavanje započetog posla, pospremanje stvari na mjesto i sl.).

No ono od čega sve kreće i o čemu sve navedeno ovisi je djetetov stav prema školi. Tu roditelji imaju najvažniju ulogu. Razgovarajte o školi kao o zanimljivom mjestu. Povećajte radost polaska u školu uključivanjem djeteta u sve pripreme: nabavu torbe, pribora, bilježnica.. Uredite zajednički radni kutak čime ćete dati do znanja djetetu kako je učenje važan posao. Govorite pozitivno o učiteljima.  I upamtite, svaku moguću poteškoću najlakše će svladati dijete ojačano roditeljskom ljubavlju i podrškom. 

Vjerujemo da ćemo uz Vašu roditeljsku pomoć i suradnju postići velike rezultate u odgoju i obrazovanju vašeg djeteta i da će Vaš prvaš biti naša zajednička radost. 

                              

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
E-dnevnik

Anketa
Što biste željeli čitati na našoj web stranici?
Korisni linkovi
Kalendar
« Studeni 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića Zagreb / Mesićeva 35, HR-10000 Zagreb / os-igkovacic-zg.skole.hr / ured@os-igkovacic-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju